Porosjenko: GeenPeil is ‘koren op molen Poetin’

Aan de vooravond van zijn bezoek aan Den Haag uit president Porosjenko kritiek op het referendum over ‘zijn’ Oekraïne in Nederland.

Het referendum in Nederland over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne is volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko „koren op de molen van Poetin”. In een exclusief interview met NRC zegt Porosjenko dat de initiatiefnemers voor het referendum (‘GeenPeil’) „bewust of onbewust” de Russische „agressie” in de kaart spelen. Porosjenko is vandaag en morgen in Nederland voor overleg met premier Rutte en een audiëntie bij koning Willem-Alexander op de Eikenhorst.

President Petro Porosjenko is vandaag en morgen in Nederland, dat in 2016 een half jaar roulerend voorzitter is van de Europese Unie. Porosjenko wordt vanavond door koning Willem-Alexander ontvangen. De Oekraïense president spreekt ook met premier Rutte, de voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer en ondernemers. Vrijdag houdt Porosjenko een lezing voor de Universiteit van Leiden.

Het is de tweede keer sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991 dat een Oekraïens staatshoofd in Nederland is. In 1997 bezocht president Leonid Koetsjma ons land.

„Poetins politiek is een probleem voor de hele wereld. Iedereen moet weten dat een stem in het referendum ook een stem is voor of tegen de Oekraïeners die hun leven hebben gegeven voor Europese waarden. Ik verafschuw het idee dat de Nederlanders gijzelaars worden van een politiek spel”, aldus Porosjenko.

Het referendum is formeel slechts raadplegend, maar een meerderheid in de Tweede Kamer is bereid om de uitslag over te nemen. PvdA en CDA, beide voorstander van het associatieverdrag, hebben dat gezegd. De VVD heeft nog geen standpunt.

De president hoopt dat hij nog meemaakt dat Oekraïne lid wordt van de EU. „Na mijn eerste of tweede termijn als president, droom ik ervan lid te worden van het Europese Parlement namens Oekraïne”, zegt Porosjenko.

Lees verder op het NRC