De kans is groot dat het Europees Parlement toch een parlementaire enquête instelt naar de belastingdeals die grote multinationals met Europese landen hebben gesloten.
Het Europees Parlement (EP) heeft lang gesteggeld over de manier waarop het zou reageren op de onthullingen over de deals die in Luxemburg zijn gesloten (LuxLeaks). In december sloten de twee grootste fracties (christendemocraten en sociaaldemocraten) een compromis met de liberalen en werd een enquête geweigerd. Dat was zeer tegen de zin van de Groenen, die dus steun zochten.
Maar woensdag behaalden de Groenen in het EU-parlement, waarbij ook GroenLinks is aangesloten, meer dan het benodigde aantal handtekeningen om een enquête af te dwingen. In totaal tekenden 194 Europarlementariërs, onder wie ook ‘dissidenten’ van de groepen die het compromis sloten.
Van de 26 Nederlanders in het EP tekenden slechts drie (!) leden. Twee leden van GroenLinks en de afgevaardigde van de Partij van de Dieren. “Het grootschalige en grensoverschrijdende probleem van belastingontwijking rechtvaardigt een parlementaire enquêtecommissie”, aldus Bas Eickhout (GroenLinks).
De Groenen wezen ook specifiek naar Nederland als “belastingparadijs” en naar de “interessante” rol van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), die ook voorzitter van de eurogroep is.
Donderdag besluiten de politieke leiders van de fracties in het EP of de parlementaire enquête er komt.