NL krijgt vanaf nu ELK JAAR naheffing van minstens €600 miljoen

Er zit een raar dingetje in die begroting van de Europese comissie (EC). Niet alleen worden brave landen (als het onze) op de ene na de andere naheffing getrakteerd, de gebudgetteerde uitgaven zijn ineens veel hoger dan de werkelijke inkomsten. Zo bouwt de EU elk jaar een schuld op van een miljard of tien. Dat geld wordt in de markt geleend en hoofdelijk omgeslagen, een ‘eurobond’ dus. Maar dat wilden we toch niet?

Eurobonds? Wat is dat nu weer, eens soort Tinder voor Erasmus-studenten? Nee, Guy Verhofstadt legt het hier allemaal uit.

Het aller- aller – allerbelangrijkste wat Europa te doen staat is het kalmeren van de financiële markten. En als Duitsland en Griekenland samen een gemeenschappelijke obligatie uitgeven, dan is de rente daarop lager dan die op een Duitse, bezweert onze Belgische vriend. Daar valt wat op een af te dingen. Maar eurobond staat tot Griekenland plus Duitsland als Nederlandse staatsschuld staat tot Limburg plus Randstad. De zwakkere broeders worden door de sterkere geholpen, zo doe je dat in een land.

Het voordeel van eurobonds ten opzichte van de huidige methode zit hem ook in de flexibiliteit. Nu moet de EC bedelen om geld (of landen op een naheffing trakteren). Met eurobonds kan de EC een staatsschuld opbouwen namens Brussel. Dat gaat een stuk sneller dan instemming vragen van alle Europese parlementen als er ergens weer een brand moet worden geblust.

Alleen willen de meeste Europeanen dit niet. De oproep van Verhofstadt is in het luchtledige opgegaan, vooral omdat het Duitse Constitutionele Hof heeft bepaald dat eurobonds illegaal zijn. Omdat het sterke land voor het falen van het zwakke opdraait, neemt de eerste de schulden van de laatste over. Dat is expliciet verboden volgens artikel 125 van het verdrag van Lissabon (die afgewezen grondwet, weet u nog).

Daarom probeert de EC, eerst onder Barroso en nu onder Juncker, om dit verdrag aan te laten passen. Het is opvallend hoe weinig aandacht en commentaar deze move krijgt: de uitvoerende macht wil binnen de eigen regeerperiode, zonder inmenging van de volksvertegenwoordiging, de grondwet veranderen. Het lijkt erop dat dit niet is gelukt. Hoe kunnen we die eurobonds dan rond krijgen?

Lees dit artikel van Arno Wellens verder op 925 >>>