Arbitragerechtspraak blijft op tafel bij TTIP

De Verenigde Staten en Europa gaan waarschijnlijk toch weer praten over arbitragerechtspraak tussen bedrijven, ondanks dat hier veel publieke weerstand tegen is. De Handelscommissie van het Europese Parlement is vandaag akkoord gegaan met de zogenoemde ISDS-bepalingen in het handelsverdrag met de Verenigde Staten, TTIP.

De Handelscommissie stemde over een lijst van aanbevelingen voor de TTIP-onderhandelingen. 28 sociaaldemocraten, christendemocraten en liberalen stemden voor en 13 Europarlementariërs stemden tegen.

Volgens het Transnational Institute (TNI) is de stemming is een klap in het gezicht van de Europese publieke opinie. “Miljoenen mensen in heel Europa hebben nee gezegd tegen TTIP. Desondanks kiest het Europees Parlement de kant van de lobbyisten uit het bedrijfsleven, in plaats van haar eigen kiezers”, is de reactie van Pietje Vervest.

Afgelopen januari publiceerde de Europese Commissie de resultaten van de publieke consultatie over dit onderwerp. Bijna 150.000 mensen gaven aan zeer kritisch te zijn over een extra beschermingsregeling voor buitenlandse investeerders. In januari 2014 is ISDS uit de TTIP-onderhandelingen opgeschort.

Lees verder op RTLZ >>>