Nigel Farage voorspelde in 2008 al dat expansie EU/NAVO zou leiden tot problemen

In het westen zien we dikwijls alleen maar naar ons eigen standpunt. De oorlog in Oekraïne is dan ook volledig de fout van Rusland. Maar Nigel Farage waarschuwde in 2008 al dat dit zou kunnen gebeuren. Wie de koude oorlog in levende lijven meemaakte, leeft men het besef dat Rusland een bedreiging is voor Europa. Maar in feite is het andersom, Rusland heeft meer schrik van Europa dan omgekeerd.

In 2008 was Europa de drijvende kracht achter de expansie van de Europese Unie én de NAVO naar het Oosten. Oekraïne en Georgië moesten toetreden bij Europa en de NAVO. Voor de meeste westerlingen is dit een ver van mijn bed show, maar voor de Russen is dit een regelrechte provocatie.

Nigel Farage gaf in 2008 onderstaande toespraak waarin hij waarschuwde voor de gevaren bij een uitbreiding van Europa naar Georgië en Oekraïne, vooral omdat het een provocatie is naar een labiel land als Rusland. Spijtig genoeg krijgt Farage opnieuw gelijk.

Met dank aan Beurs

,
2 reacties
  1. EU en VS hebben een expansie politiek de rede hiervan is de hoge staatsschuld van beide economische grootmachten.
    Wat er heden gebeurd is de reinste provocatie naar Rusland.
    Dat Rusland zeer bedaard reageert hebben wij allen te danken aan Putin.
    Indien Rusland hetzelfde zou doen als VS en EU was er allang een wereldoorlog uitgebroken met vreselijke gevolgen voor alle landen

  2. Goede speech. Uitbreiding schendt Kohl-Gorbachev (1990), NATO (1998) en wat Oekraine betr. ook nog eens Budapest (1994). Pas nadat in weerwil hiervan naar het Oosten was uitgebeid (1995, 1999), pres. Bush verder wilde (2001/4) met in 2008 Oekraine en Georgië erbij, zeiden de Russen: “NATO Expansion Is Direct Threat to Russia” (2008). “Russia has been consistently responsible since the end of the Cold War, withdrawing troops from eastern Europe and closing military bases in Vietnam and Cuba. What did we get in return? A base in Romania, a base in Bulgaria, positioning of a missile defense system in eastern Europe…” Nadat Cameron zelfs tot de Oeral wilde uitbreiden, was de Krim begrijpelijk écht de bug te ver. “[T]o squeeze Russia out of its historic stomping ground in the Black Sea region”, wordt onder geen beding geaccepteerd.

Comments are closed.