Nederland zakt op lijst van gelukkigste landen

Nederland is drie plaatsen gezakt op de ranglijst van ‘gelukkigste landen’ van de Verenigde Naties. Stond ons land in de vorige editie, die in 2013 werd gepubliceerd, nog op plek vier, nu moet genoegen genomen worden met een zevende plek en krijgt ook een iets lager rapportcijfer: van een 7,5 naar een 7,4.

De onderzoekers hebben onder meer gekeken naar de jaren die mensen gemiddeld in gezondheid leven, of mensen iemand hebben op wie ze kunnen rekenen en de vrijheid om levenskeuzes te maken. Ook vrijgevigheid, corruptie en het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking tellen mee. Gekeken is naar de periode tussen 2012 en 2014.

De Zwitsers leven in het gelukkigste land van deze wereld. Die plek hebben ze afgepakt van Denemarken, dat nu op plek drie staat. Nummer twee IJsland maakt de top drie compleet. Duitsland staat slechts op de 26e plaats.

De landen in de Top 3 hebben drie overeenkomsten: Ze zijn Europees, klein, en hebben geen euro. Twee ervan zijn geen lid van de EU. Ergo: het dreigement dat een land dat uit de euro of de EU stapt verdoemd is, is hiermee wel ontkracht.

Bron: Nu