Merkel steunt vertrek Groot-Britannië uit EU om migratiebeleid

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat akkoord met het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie als de Britste premier Cameron blijft aandringen op het aanscherpen van het vrije verkeer van personen binnen de EU.

Dat meldt de BBC zondagavond op basis van het Duitse weekblad Der Spiegel.

Merkel zei tegen Der Spiegel dat ze liever ziet dat Groot-Brittannië uit de Unie vertrekt, dan dat de migratie van laaggeschoolde arbeiders tussen de lidstaten wordt beperkt. David Cameron pleit voor een zogenoemd quotum op laag- of ongeschoolde inwoners uit met name de Oost- en Midden-Europese lidstaten dat zich in andere EU-landen vestigt.

Ook deed hij een voorstel om migranten die geen werk hebben en niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, na drie maanden uit te zetten. Dit is momenteel in strijd met de Europese wetgeving.

Groot-Brittannië worstelt al langer met haar lidmaatschap van de EU. In 2017 spreekt de Britse bevolking zich uit over het lidmaatschap in een referendum. Cameron wil voor het zover is heronderhandelen over de positie van zijn land binnen de EU. Het migratiebeleid is hierbij een van de kernpunten.

Het is de eerste keer dat Duitsland zegt zich te zullen neerleggen bij een eventueel vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

Bron: Nu