Leiders sluiten op valreep akkoord over Oekraïne

Net wanneer iedereen ervan uitging dat de top over Oost-Oekraïne een maat voor niets zou worden, hebben de leiders in Minsk toch een deal uit de brand gesleept. Binnen drie dagen, op 15 februari, moet een staakt-het-vuren van start gaan. Ook de rebellen gaan akkoord.

Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande zaten de voorbije uren apart samen met de Russische president Vladimir Poetin om na een nacht van onderhandelen alsnog een compromis te vinden. Hoewel waarnemers stilaan de hoop hadden opgegeven, leidt de marathon nu toch tot een akkoord.

Dat meldde eerst de Russische president Vladimir Poetin, en even later ook de Franse president. De overeenkomst zou onder meer inhouden dat er binnen drie dagen een staakt-het-vuren van start gaat in het oosten van Oekraïne. Hollande heeft het over ‘een globale politieke oplossing voor de crisis in Oekraïne’.

De vier partijen – Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland – kwamen ook overeen dat de ‘soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne gerespecteerd moet worden’. De onderhandelaars besloten voorts om voortaan op regelmatige basis samen te komen om de situatie in Oekraïne op te volgen. ‘We hebben nog veel werk voor de boeg, maar dit akkoord biedt serieuze hoop voor het land’, besluit Hollande.

De belangrijkste vraag was of ook de pro-Russische rebellen akkoord zouden gaan met het voorstel. Zonder hun medewerking zou het akkoord niets voorstellen. Maar de rebellen zijn mee aan boord, verzekeren de onderhandelaars. ‘Ook de separatisten hebben hun handtekening gezet’, aldus Hollande.

Lees verder op De Tijd