Varoufakis leek akkoord. Tot hij met Athene belde

De ministers van Financiën van de eurozone praten maandag verder over een nieuw reddingsplan voor Griekenland. Een eerste ontmoeting gisteravond met de net aangetreden Griekse collega Varoufakis bracht geen doorbraak maar een gevreesde clash bleef eveneens uit.

Hoewel Varoufakis een gematigde en verzoenende toon aansloeg, kreeg het voorstel dat hij presenteerde een koele ontvangst. Varoufakis beloofde ‘gezonde overheidsfinanciën’ en voortzetting van ‘diepe hervormingen’ maar was zuinig met details. Opvallend was dat hij probeerde een aantal ‘mediamythes’ te ontkrachten over zijn recente als provocerend ervaren optredens.

Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem en de andere financiënministers waren niet onder de indruk. In een eerste reactie gaven ze Varoufakis te verstaan dat ze allemaal kiezers hebben en dat een verandering van regering in Athene niet betekent dat de alle afspraken met Griekenland over hervormen en saneren overboord gaan. Ook maakten ze Athene duidelijk dat kwijtschelding van de geleende miljarden onbespreekbaar is.

Na urenlang beraad slaagden de ministers er niet in een gemeenschappelijke verklaring op te stellen. Op tafel lag het idee om financieel experts van de eurolanden samen met Athene de nieuwe plannen van Varoufakis te vergelijken met de saneringsafspraken uit het bestaande hulpprogramma. In de ontwerpverklaring werd gesproken over een ‘verlenging van het programma’ om de tijd te overbruggen die nodig is om een heel nieuw reddingsplan op te stellen.

Varoufakis leek akkoord maar kreeg koude voeten toen de Duitse minister Schäuble de tekst iets wilde aanscherpen. Rond middernacht belde Varoufakis met zijn premier Tsipras in Athene en kreeg daar te horen dat de woorden ‘verlenging van het programma’ uit den boze waren. Dat programma heeft volgens Tsipras zijn land verwoest.

Lees verder op De Morgen