Niemand knippert met ogen in blufpoker grexit

De eerste confrontatie tussen Griekenland en de rest van de eurozone leerde gisteren hoe Athene op niet veel begrip moet rekenen in de rest van de eurozone. Maar niemand geeft een krimp. ‘Niets is beslist. Maandag doen we verder.’

Niemand wil dat Griekenland de eurozone verlaat, maar niemand wil als eerste met zijn ogen knipperen en iets toegeven. Dat was de sfeer waarin de ministers van Financiën van de eurolanden gisteravond begonnen aan de eerste van een reeks belangrijke vergaderingen over de toekomst van Griekenland en van de euro.

De vergadering leverde niets op. ‘Er is niets beslist’, zei minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) na afloop. ‘De gesprekken lopen moeilijk. Maandag doen we verder.’

Even was sprake dat experten de opdracht zouden krijgen om de verschillen tussen de Griekse plannen en de visie van de andere eurolanden te bestuderen (lees ook onze liveblog). Maar Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de eurogroep ontkende dat achteraf. Er is geen politieke gemeenschappelijke grond om iets te doen, zei hij.
Blufpoker

En zo gaat het spelletje blufpoker een nieuwe ronde in. De inzet is duidelijk. Landen die een munt delen, moeten ook een economie delen die die munt weerspiegelt. Daarom dwongen de andere eurolanden Griekenland – in ruil voor een redding – te hervormen, te besparen en meer als de rest van de eurozone te worden. De Griekse kiezer heeft nu democratisch beslist dat het genoeg is geweest met die besparingen, maar wil toch in de euro blijven. Een van beide – de Griekse democratie of de logica van de euro – zal moeten plooien.

Lees verder op De Tijd