Juncker vervreemdt vriend en vijand

De messen worden geslepen richting het referendum dat Nederland in april organiseert over het zogeheten associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Voor- en tegenstanders van het verdrag hekelen de bemoeienis van EU-chef Juncker.

De Luxemburger waarschuwt voor “een grote continentale crisis” als de Nederlandse kiezer ‘nee’ stemt. De VVD vindt dat Juncker “weer eens een kans heeft laten lopen om te zwijgen.”

Het referendum komt er op initiatief van het Actiecomité GeenPeil. Mede-initiatiefnemer Thierry Baudet is verrast door de aandacht van Juncker: „Eerst werd er gedaan alsof het verdrag niets voorstelde, daarna was het heel goed voor de toekomst van Oekraïne en nu breekt er opeens een crisis uit als we tegenstemmen. Dit is bangmakerij door een ouderwetse en autoritaire politicus.”

De bemoeienis van Juncker doet denken aan 2005 toen Nederland een referendum organiseerde over de Europse grondwet. Ook toen werd hel en verdoemenis voorspeld door de Europse elite als de eurosceptici zouden winnen. Desalniettemin draaide het toen uit op een nee.

Bron: De Telegraaf | 10 januari 2016