IMF stopt onderhandelingen met Griekenland

Het IMF stopt de onderhandelingen met Griekenland over het reddingsplan voor het land, omdat er te weinig schot zit in de besprekingen. Het IMF-onderhandelingsteam in Brussel is teruggehaald naar Washington.

Dat heeft een woordvoerder van het IMF donderdag gezegd. ‘Er zijn nog grote verschillen van opvatting over de belangrijkste uitstaande kwesties en er is de afgelopen tijd geen vooruitgang geweest bij het overbruggen daarvan. We zijn dus ver van een akkoord verwijderd’, aldus Gerry Rice. ‘De bal ligt nu heel erg op de Griekse helft.’

De breuk tussen het IMF met de eurolanden is niet definitief en lijkt vooral bedoeld om de druk op Griekenland maximaal op te voeren. Volgens Rice is IMF-directeur Christine Lagarde volgende week gewoon aanwezig bij de als beslissende aangeduide bijeenkomst van de Eurogroep over Griekenland in Luxemburg. ‘Zoals onze directeur vaak heeft gezegd: het IMF staat nooit op van de tafel’, aldus Rice. Hij zei ook dat het IMF betrokken blijft.

Het IMF maakt samen met de Europese Commissie en de ECB deel uit van de ‘instellingen’ die sinds februari met de nieuwe Griekse regering onderhandelen over aanpassing van het steunprogramma en de daaraan gekoppelde uitkering van de laatste tranches van de Griekse lening. Voorheen heette dit gezelschap de trojka, maar die benaming is op verzoek van de nieuwe Griekse regering geschrapt. De ambtenaren werden beschouwd als vreemde overheersers, die de Griekse regering vertelden hoe ze moest bezuinigen.

Hoewel de onderhandelingen zich de jongste weken op Grieks verzoek hebben verplaatst van het ambtelijke naar het hoogste politieke niveau, is de bereidheid van de linkse premier Alexis Tsipras om concessies te doen niet merkbaar groter geworden. Woensdagavond praatten bondskanselier Angela Merkel en president Francois Hollande voor de tweede keer binnen een maand op de Griekse leider in, zonder resultaat. Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, ondernam donderdag een ‘laatste poging’ om een akkoord mogelijk te maken.

Lees het hele artikel op het Financieele Dagblad >>>