Illegale migratie naar EU groeit sterk

Er zijn vorig jaar ongeveer 274.000 mensen illegaal de Europese Unie binnengekomen. Dat was bijna drie keer zoveel als de 100.000 in 2013. Dat heeft het Europees agentschap voor grensbewaking Frontex vandaag bekendgemaakt.

Een woordvoerder noemt de dramatische toestanden in landen als Syrië, Eritrea, Zuid-Soedan en de Democratische Republiek Congo als belangrijkste oorzaak voor de enorme groei. Verder is de situatie in Libië ideaal voor mensensmokkelaars, omdat ze daar ongestraft hun gang kunnen gaan en het land als springplank gebruiken.

De meeste illegalen kwamen vorig jaar via de zee aan in Europa. Zo bereikten 170.000 vluchtelingen de Italiaanse kust en 50.000 die van Griekenland. De tocht is niet zonder risico: de afgelopen weken zijn er steeds meer berichten over overbeladen boten die kapseizen in de Middellandse Zee waarbij honderden mensen om het leven komen.

De Europese Commissie in Brussel zal eerder dan gepland komen met een nieuw voorstel voor Europees asiel- en migratiebeleid. Dat kondigde vicevoorzitter Frans Timmermans vandaag aan. Concrete plannen deed Timmermans niet uit de doeken, maar “dit is een probleem dat ons allemaal treft”. “Gezien de ernst van de zaak” versnelt Brussel het denkwerk, zei Timmermans. In mei wil de commissie al komen met een nieuw asiel- en migratiebeleid. Oorspronkelijk stond dit gepland voor juli.

Lees verder op De Morgen