Kosovo loopt leeg

In amper drie maanden tijd verlieten naar schatting 50.000 Kosovaren hun land, op zoek naar een beter leven. ‘Mensen hebben de hoop verloren dat het beter zal worden in dit land.’

‘Ik heb mijn gps op mijn telefoon gebruikt om niet te verdwalen’, vertelt een jongeman met een hippe zonnebril die net is aangehouden door de Hongaarse politie. Zoals zoveel landgenoten is hij Kosovo volgens hetzelfde ‘reisschema’ ontvlucht. Eerst reisden ze, legaal, door Servië om daar illegaal de grens met Hongarije over te steken, de Schengenzone binnen. Vanuit Hongarije willen ze dan doorreizen naar andere EU-landen: Duitsland, Oostenrijk, de Scandinavische landen, Frankrijk en België.

De jongeman stelt zich voor als Yll Xhaliu, 24 jaar oud uit Kosovo’s hoofdstad Pristina. Hij vertelt dat het maar een uurtje lopen was, de grens over. ‘Ik had mijn gps en Serviërs hebben ons verteld hoe we moesten lopen’, zegt hij. Xhaliu ziet geen toekomst meer in het Balkanland Kosovo. ‘Er is geen werk, geen respect, er is niks in Kosovo.’

De reden voor de plotselinge massale uittocht is moeilijk helemaal te verklaren. De slechte economische situatie van Kosovo is niet nieuw. De exodus is het gevolg van tal van factoren. Allereerst hebben de onderhandelingen tussen Servië en Kosovo over de normalisatie van hun relatie ertoe geleid dat het voor de Kosovaren mogelijk is om door Servië te reizen. Iets wat eerder niet kon, omdat Servië Kosovaarse reisdocumenten niet wilde erkennen.

Maar dat is niet de enige reden, zeggen de Kosovaarse autoriteiten. Volgens velen is enkele maanden geleden een gerucht verspreid dat Duitsland de asielprocedure heeft versoepeld en graag Kosovaren binnenhaalt. Een gerucht dat allerminst waar is, maar dat mogelijk is verspreid door mensensmokkelaars die goed geld verdienen aan illegale migratie.

Lees het hele artikel van Mitra Nazar op De Tijd