Hoera! De bankenunie is een feit. Dubieuze banken hebben nu onbeperkt toegang tot uw pensioenpot en belastinggeld

Met de stresstest op 26 oktober hebben we nu een Bankenunie. Feest! Of niet? Op zich klinkt het goed: de ECB gaat toezicht houden op álle Europese banken. Zo voorkomen we dat de rotzakken in krijtstreep ooit nog eens een overheid schade berokkenen met hun gespeculeer. Of zoiets. Op 4 november 2014 zijn de nieuwe regels van kracht is de kredietcrisis voorgoed voorbij. Helaas zit hier toch een addertje (of beter: een meterslange python) onder het gras. Dubieuze Zuid- en Oost-Europese bankiers hebben nu juist onbeperkt toegang tot uw pensioenpot en belastinggeld.

Daarom komen we met de 925 Bankiers Top50: wie gaan er met uw centjes aan de haal? Tot het einde van het jaar presenteren we dagelijks een Europese bankier waar u tot dan toe waarschijnlijk nog nooit van had gehoord. Alle Nederlanders zijn nu hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van alle Europese banken, of die rechtmatig zijn aangegaan of niet. Gerrit Zalm staat nu dus net zo ver bij u vandaan als een Griekse of Portugese bankier. Tijd dat u de laatsten leert kennen. Hoe zien ze eruit? Hebben ze een beetje knappe vrouwen (of mannen)? Hoe rijk zijn ze precies, en is dat geld wel eerlijk verdiend?

Bij een bankenunie betalen alle burgers voor de fouten van enkelen. Het officiële riedeltje luidt: nooit meer zal een bancair faillissement u in de portemonnee raken. Dat is een belofte die lastig te rijmen is met de feiten.

Lees dit artikel door Anro Wellens verder op 925