Banken krijgen vierde bail-out

Na de rechtstreekse overheidssteun, de nationalisaties, het min of meer gratis kunnen lenen van de ECB (LTRO en TLTRO), krijgen banken sinds kort hun vierde bail-out. De ECB is begonnen met het opkopen van asset-backed securities en covered bonds. Wederom een niet-verdiend cadeau.

In de jaren negentig van de vorige eeuw deden er vele verhalen de ronde over het zogeten Plunge Protection Team (PPT). Dit team zou bij dalingen van de aandelenmarkten opkoopacties starten om de financiële markten minder schokkerig te laten verlopen. Het PPT zou een crash zoals die van 1987 moeten zien te voorkomen.

Het PPT werd vaak met scepsis benaderd. Hoewel het oorspronkelijk bedoeld was om de markten transparanter te maken zouden de regelmatige opkoopacties de markten juist intransparant maken. De vermeende opkoopacties werden door de meeste beleggers bovendien als complottheorie bestempeld. Het zou immers van de gekke zijn dat overheidsinstanties openlijk zouden ingrijpen in de financiële markten.

Hoe anders ziet de financiële wereld er nu uit. De Amerikaanse centrale bank grijpt al sinds de kredietcrisis openlijk in op de obligatiemarkten door het opkopen van giftige leningen en staatsobligaties. Jarenlang is er in de VS voor 80 miljard per maand aan dollars bijgedrukt om de rentemarkten te ondersteunen.

In Europa vragen beleggers nu ook steeds openlijker om hulp van de ECB. Toen bijvoorbeeld Draghi begin oktober nog onduidelijk was over hoe ook hij op een de VS gelijkend opkoopprogramma zou willen vormgeven, reageerden de aandelenmarkten teleurgesteld. Beleggers hadden op meer acties en duidelijkheid gerekend.

Het is uiterst curieus dat beleggers om inmenging van de overheid en ECB schreeuwen. Het gaat immers om ingrijpen, of eigenlijk manipulatie van wat efficiënte financiële markten zouden moeten zijn (vaarwel Efficiënte Markt Theorie, voor zover die geldig was natuurlijk). Bovendien is het niet eens het mandaat van de ECB om markten te ondersteunen. Feitelijk wordt er om illegale acties gevraagd.

Lees deze column van Harry Geels verder op De Financiële Telegraaf