Het lijkt erop dat de EU wordt bestuurd in Frankfurt

Als de geldpers toch moet draaien laat de Europese Centrale Bank (ECB) dan donderdag 3.000 euro overmaken (of een jaar lang elke maand 250 euro) aan iedere burger in de eurozone. Wie een bankrekening heeft, krijgt het bedrag daarop bijgeschreven. Wie die niet heeft, zoals baby’s, daklozen, klaplopers en illegalen, kan een cheque afhalen bij het dichtstbijzijnde adres. Het is een beter idee dan het vetmesten van de banken, zoals de ECB nu wil doen.

De eurozone telt 335 miljoen inwoners. Indien zij allemaal 3.000 euro extra cash krijgen, komt dat neer op 1.000 miljard euro. Dat is ongeveer het bedrag dat de ECB in totaal wil besteden aan de zogenoemde kwantitatieve verruiming waarmee de balans moet worden opgekrikt. Komende donderdag moeten er knopen worden doorgehakt, waarbij allerlei ingewikkelde compromissen worden bedacht om de negentien kikkers van de eurozone in dezelfde kruiwagen te houden. De bedoeling is dat de ECB na bedrijfskredieten en hypotheken ook staatsobligaties bij financiële instellingen zoals banken gaat opkopen. Dat moet de economie in de eurozone de broodnodige impuls geven.

Alleen zijn er twijfels of deze injectie enig effect heeft. Als het bedoeld is om de rente nog verder te laten dalen hoeft het niet meer. De rente nadert vanzelf al bijna het nulpunt. Als het is om de consumptie te stimuleren, dan is de vraag of het geld ook bij de consumenten terechtkomt. De banken kunnen de extra liquiditeiten lekker zelf houden, waardoor ze hun buffers versterken.

Risico is dat al het geld in aandelen of vastgoed wordt gestoken waardoor een nieuwe zeepbel ontstaat die de kiem legt voor een nieuwe crisis.

Lees deze column van Peter de Waard verder op de Volkskrant