Eurocommissaris Viviane Reding gaat naar Trafigura

Zeventien doden, dertigduizend gewonden en een schikking van €200 miljoen. Trafigura is geen onomstreden bedrijf. Ondanks dat het een miljardair als grootste aandeelhouder heeft, kent de grondstoffenhandelaar een lagere belastingdruk dan de bakker om de hoek. Om dat klaar te spelen is een goede band met de politiek nodig. Daarom is oud-Eurocommissaris Viviane Reding in dienst genomen bij een dochter en dat is op zijn minst opmerkelijk. En wat moet de brave Rabobank met deze mensen?

Ze zullen het ongetwijfeld goed bedoelen maar toch zijn het grammafoonplaatpolitici: op elke vraag geven ze exact hetzelfde antwoord zonder dat dat betrekking heeft op de inhoud. Wie Hans van Baalen vraagt naar de EU zal hem tien keer achter elkaar ‘banen, banen’ horen zeggen, het liefst met gebalde vuist. Eurocommissaris-af Viviane Reding heeft het altijd over ‘jou’ (of ‘u’) maar wat ze precies bedoelt blijft onduidelijk. Maar het moet meer EU zijn, dat is altijd de uitkomst.

Een van de problemen waar ‘we’ in de EU mee kampen is belastingontwijking, aldus Reding. En ook dat kan alleen worden aangepakt met meer macht naar Brussel.

Lees dit artikel van Arno Wellens verder op 925