Wie maakt Draghi los?

Het wil nog niet echt vlotten met het aanzetten van de geldpers door de Europese Centrale Bank, want de grootste pensioenbelegger van Nederland wil staatspapier niet inruilen voor vers geld.

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft een probleem, maar waarschijnlijk vind president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) dat niet heel erg. Pensioenuitvoerder APG heeft laten weten niet van plan te zijn de staatsleningen in portefeuille te gaan verkopen nu de ECB tegen de zin van Knot in heeft aangekondigd staatsleningen te willen opkopen in het kader van ‘monetaire verruiming’. “De posities die we nu hebben, houden we aan”, zei een zegsman van APG tegen De Telegraaf.

APG, dat onder meer de activa van pensioenreus ABP beheert, gaf een aantal redenen op waarom het niet aan Draghi wil verkopen: de obligaties leveren rente op, zorgen voor diversificatie en risico-afdekking en worden gebruikt als onderpand voor derivatentransacties. Bovendien weet APG niet hoe het de verkoopopbrengsten goed kan herbeleggen.

APG heeft de mond vol over waarom het zijn staatsobligaties niet wil verkopen aan Draghi. Er is echter maar één reden waarom APG niet verkoopt en die wordt niet (expliciet) genoemd: APG verwacht dat het aanzetten van de geldpers niet gaat werken in het aanjagen van de groei en de inflatie. En het probleem voor Draghi is dat de meeste beleggers er net zo over denken.

Lees dit artikel van Arne Petimezas verder op Z24