Griekse premier: we verwerpen ‘absurd’ eindbod

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft vrijdag tijdens een debat in het parlement het eindbod verworpen van de eurolanden en het IMF. Hij riep de Griekse oppositie op hetzelfde te doen. Een akkoord met de geldschieters is dichterbij dan ooit, zei de premier tegen de Griekse afgevaardigden. Maar de enige ‘realistische basis’ voor zo’n akkoord is volgens hem het voorstel dat Griekenland zelf indiende.

Om ademruimte te scheppen stelde Tsipras vrijdag een geplande afbetaling aan het IMF uit. Hij zal alle aflossingen van juni aan het eind van de maand betalen. Dat is niet nieuw voor het IMF, maar het is de eerste keer dat een ontwikkeld land dat doet. Volgens een Griekse regeringswoordvoerder voerde Tsipras vrijdag ‘in een vriendschappelijk klimaat’ een telefoongesprek met de Russische president Poetin over samenwerking in de energiesector.

Van de Grieken staat 60 procent achter de harde houding van Tsipras in de onderhandelingen, bleek vrijdag uit een peiling van Reuters. Tsipras won in januari de verkiezingen met de belofte een eind te maken aan de bezuinigingen. Veel Grieken zijn hard geraakt door de voorwaarden die die de EU, de ECB en het IMF koppelden aan een noodlening van 240 miljard euro.

‘We willen een akkoord dat economisch haalbaar en sociaal rechtvaardig is’, zei Tsipras. Na de eerste reacties van de oppositie probeerde hij de afgevaardigden te laten kiezen tussen zijn eigen voorstel en dat van de geldschieters. De Griekse oppositiepartij De Rivier vroeg Tsipras zijn radicale partijgenoten te laten inbinden. Een deel van Syriza roept om een breuk met de ‘geldschieters’ en een vertrek uit de euro.

Lees verder op de Volkskrant >>>