Griekenland wil af van ‘reddingsplan’

De Griekse regering wil een punt zetten achter het internationale reddingsplan. In plaats daarvan stuurt het kabinet aan op een nieuw schuldensaneringsplan, zei premier Tsipras in zijn eerste belangrijke toespraak in het Griekse parlement.

“Het Griekse volk heeft een duidelijke opdracht gegeven tot beëindiging van de rampzalige bezuinigingen en een verandering van het beleid. Dus de beruchte afspraken met Europa over de leningen zijn mislukt omdat de gevolgen voor Griekenland rampzalig zijn. De nieuwe Griekse regering heeft niet het recht om verlenging van die afspraken te vragen. De auto’s van ministers moeten worden verkocht die soms meer dan 700.000 euro kosten, terwijl het Griekse volk in armoede leeft. Ook geven wij de opdracht tot verkoop van één van de drie regeringsvliegtuigen. Het voorbeeld van sober leven moet van ons komen, de regering zelf.”

“De reddingsoperatie is mislukt”, zei Tsipras. “De nieuwe regering wil geen verlenging aanvragen, omdat we niet willen vragen om een verlenging van een vergissing.”

Lees verder op de NOS