Grieken moeten weer kiezen: wel of geen euro?

De Griekse bevolking dreigt weer te moeten kiezen voor of tegen de euro. De presidentsverkiezingen in het land, in februari, moeten uitwijzen of het zover komt of niet.Dat zegt minister van Administratie Hervorming Kyriakos Mitsotakis donderdag tegen persbureau Bloomberg.

In 2012 dreigde Griekenland uit de euro te stappen, hetgeen voor grote schommelingen op de financiële markten zorgde. Donderdag steeg de rente op 10-jarige Griekse staatsobligaties met 50 basispunten tot 7,9 procent, de sterkste stijging in 2 weken.

De rente begon in september op te lopen nadat premier Antonis Samaras had aangegeven onder het juk van de trojka uit te willen om op eigen kracht geld te lenen op de kapitaalmarkt.

De Griekse president moet worden gekozen door minimaal 180 parlementariërs. De regerende coalitie onder leiding van Samaras komt tot 155. Lukt het niet om een president te kiezen, dan wordt het parlement ontbonden en volgen nieuwe verkiezingen.

De oppositiepartijen, waaronder het linkse Syriza, willen niet per se uit de euro, maar willen wel allerhande hervormingen terugdraaien die de EU, de ECB en het IMF de afgelopen jaren eisten in ruil voor noodsteun.

Griekenland onderhandelt met de trojka over een krediet dat als vangnet moet fungeren voor Griekenland. Samaras zet daarbij in op een deel van de bestaande steun, die oorspronkelijk bedoeld was voor een herkapitalisatie van Griekse banken. Mocht het zover komen, dan zullen aan dat krediet ook voorwaarden worden gesteld. Mitsotakis denkt dat die voorwaarden zeker niet geaccepteerd zullen worden door een eventuele regering onder leiding van Syriza.

Mitsotakis deelt de mening niet dat Syriza zich tegenwoordig milder opstelt dan in het verleden. “Ik zie nog steeds dezelfde partij, met dezelfde mensen en dezelfde politiek die leidt tot verdeeldheid. Ongeveer 40 procent van het kader van Syriza zou het niet erg vinden om uit de euro te stappen”.

Bron: ANP via Nu