CDA-leider Sybrand van Haersma Buma denkt dat minister van Financiën Dijsselbloem loyaler is aan Brussel dan aan Nederland.
Dijsselbloem is naast minister immers ook eurogroepvoorzitter. Waarom zei de minister anders zo snel dat Nederland sowieso de naheffing van 642 miljoen gaat overmaken, tenzij de cijfers niet kloppen? Buma vreest voor de Nederlandse onderhandelingspositie: ‘Hij is min of meer bezig met betalen. Tactisch is dit heel dom. Brussel kijkt ook mee en weet al dat hij over de brug komt’.
Dijsselbloems voorwaarde om voor betaling inzicht te krijgen in de Brusselse rekenmethode, maakt geen indruk. Als de cijfers kloppen, zal Dijsselbloem gewoon betalen, zo liet hij de Kamer al weten.
Dijsselbloem is ook eurogroepvoorzitter en behartigt daarom niet alleen de belangen van Nederland in Brussel. Als eurogroepchef is het onder meer zijn taak te waken over de naleving van de Europese afspraken. In de Tweede Kamer spreekt echter niemand anders dan CDA-leider Buma over de dubbele pet van ‘s lands minister van Financiën.
Buma bepleit een aansluiting bij de Britten: ‘Die spelen het hard en ik denk dat ze ver kunnen komen. Maar Nederland is weer gekke henkie die weer braaf betaalt’. Buma verwacht kennelijk dat de Britten door hun harde houding een betere onderhandelingspositie hebben, en dus mogelijk nog een mooie korting kunnen bedingen. Door de snelle toezegging van Dijsselbloem om de factuur, mits deze klopt, te betalen, is er feitelijk geen onderhandelingsruimte meer met Brussel.