EU: verder integreren om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas

De EU-landen moeten verder integreren om hun afhankelijkheid van onbetrouwbare energieleveranciers als Rusland te verminderen. De regeringsleiders geven naar verwachting eind juni hun goedkeuring aan het streven naar een ‘Energie Unie’, ondanks de groei van de eurosceptische partijen bij de Europese verkiezingen.

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie wees vandaag op het conflict tussen Rusland en Oekraïne en de kans dat Moskou de gaskraan naar het Westen dichtdraait. Alleen een verenigd Europa kan daartegen optreden, aldus Barroso. ‘Voor zijn energiezekerheid moet Europa met één mond spreken en eensgezind handelen.’ Europees Commissaris Oettinger (Energie): ‘We mogen niet het slachtoffer worden van politieke en commerciële chantage.’

Op verzoek van de regeringsleiders onderzocht de Commissie afgelopen maanden hoe de EU-landen hun energiebehoeften veilig kunnen stellen. De EU importeert momenteel 53 procent van de energie die ze nodig heeft, een uitgave van ruim 1 miljard euro per dag. Bijna 90 procent van de olie wordt geïmporteerd, 66 procent van het gas, ruim 40 procent van de kolen en 95 procent van het voor kerncentrales benodigde uranium.

Lees verder op de Volkskrant