Deze Oekraïense oligarch rommelt zijn land de EU in (1)

Wie zegt dat het associatieverdrag met Oekraïne de eerste stap is op weg naar een volledig lidmaatschap van de EU, wordt voor gek verklaard. Opvallend genoeg is dat lidmaatschap wel degelijk het einddoel van de meeste prominente lokale politici en zakenmensen, dus wellicht is die gedachte zo gek nog niet.

Maar wat valt er voor ons eigenlijk te halen in dat land? Gaan we ze komkommers verkopen, net als in Griekenland? Nee. In het oosten van het land liggen zieke hoeveelheden schaliegas, waar menig Westers oliebedrijf zijn gretige ogen op heeft laten vallen. Een Cypriotische ondernemer lijkt er echter met de hoofdprijs vandoor te gaan. Als we zijn verhaal volgen, wordt meteen duidelijk wat hier nu eigenlijk echt aan de knikker is.

De MinBuZa van het desbetreffende land liet zich er nog wel zo uitgesproken over uit. Het verdrag met de EU gaat over ‘gedeelde waarden’, niet weinig nobele lokale belangen. Dat mogen we in twijfel trekken. En een Hans van Baalen, liberaal vertegenwoordiger in het Europees parlement was ook duidelijk: er is op korte termijn geen sprake van toetreding van Oekraïne tot de EU, daar is het associatieverdrag niet voor bedoeld.

Toch is een bedrijf als Burisma uit Cyprus een andere mening toegedaan. De directie van deze olieclub zegt helder dat de bedoelingen van Kiev duidelijk zijn, namelijk dat het land wél toetreedt.

Lees dit artikel van Arno Wellens verder op 925 >>>