Crisis in Oekraïne wegens corruptie en vriendjespolitiek

In Oekraïne dreigt een nieuwe politieke crisis na het ontslag van een hervormingsgezinde minister. Het vertrek van de bewindsman heeft de koers van de munt, de hryvna, onder druk gezet. Maandag ging de koers van Oekraïense staatsobligaties verder omlaag.

Minister Aivaras Abromavicius van economische zaken nam vorige week ontslag omdat hij vond dat hij zijn werk niet behoorlijk kon doen vanwege de voortdurende druk om toe te geven aan vriendjespolitiek en corruptie. Hij was iets meer dan een jaar geleden juist minister geworden omdat hij als technocraat zonder politieke connecties minder gevoelig werd geacht voor corruptie en vriendjespolitiek.

In een interview met de Financial Times zei Abromavicius maandag dat de gevestigde belangen in Oekraïne proberen om de in 2014 in gang gezette structurele hervormingen weer ongedaan te maken. Hij zegt dat alleen de benoeming van een regering met louter technocraten in staat is om de hervormingen in Oekraïne door te zetten. Abromavicius zegt dat zijn ontslag een waarschuwingssignaal moet zijn ‘dat het hervormingsproces moet worden voortgezet met een nieuw niveau van transparantie’.

Een dag na het vertrek van Abromavicius nam ook een groot deel van zijn ministeriële staf ontslag. Twee plaatsvervangende ministers op andere ministeries en de officiële Oekraïense handelsvertegenwoordiger deden hetzelfde.

Door de gang van zaken staat president Petro Porosjenko in zijn hemd. Deze puissant rijke zakenman werd twee jaar geleden tot staatshoofd gekozen als opvolger van de corrupte ex-communist Viktor Janoekovitsj. Porosjenko zou hervormingen moeten doorzetten en de corruptie aanpakken. Maar zoals vaker in voormalige Sovjet-staten blijkt na enige tijd dat ook de ‘hervormers’ corrupt zijn.

Lees verder op het FD