Catalonië wil naar de stembus

De Catalaanse leider Artur Mas heeft een decreet ondertekend waarmee hij toestemming heeft gegeven voor het houden van een regionaal referendum over onafhankelijkheid van Spanje. Op 9 november kunnen de Catalanen zich uitspreken.

“We willen stemmen, we willen beslissen en nu hebben we de mogelijkheid om dit te doen”, zei Artus Mas na het ondertekenen van het decreet. In het Palau de Generalitat, het Catalaanse regeringspaleis in Barcelona, werd een ceremonie gehouden om het moment kracht bij te zetten. Alle Catalaanse ministers en vertegenwoordigers van partijen die voor de onafhankelijkheid zijn, waren erbij aanwezig.

Nu het decreet is ondertekend, mogen de campagnes voor het referendum beginnen.

Vorige week keurde het Catalaanse parlement al een wet goed die het mogelijk moet maken om een regionaal referendum te houden. Dit nadat de Spaanse regering een officieel referendum afkeurde, omdat het in strijd zou zijn met de grondwet.
Ministerraad

Premier Rajoy reist vandaag terug naar Spanje. Hij was in China voor een handelsmissie. Maandag heeft hij een speciale ministerraad bijeen geroepen om te praten over de reactie op het Catalaanse referendum. Mogelijk zal de regering ermee naar het constitutionele hof stappen in de hoop dat het wordt afgewezen.

Bron: NOS