‘Zambiaanse toestanden’ op EU-top

Het ‘Griekse drama’ over een eventuele oplossing voor de Griekse schulden neemt ongekende vormen aan. Zo langzamerhand dreigt de EU-top te verzanden in Zambiaanse toestanden.

Donderdag gaven de euroministers van Financiën het op, er was geen akkoord mogelijk. Ze probeerden tot overeenstemming te komen voordat de regeringsleiders in Brussel bijeen kwamen. Door een halsstarrige houding van de Grieken schoot men echter geen millimeter op. De Griekse premier Tsipras is vast van plan als laatste met de ogen te knipperen.

Het is een ongeschreven wet in Europa dat alles op het laatste moment altijd in elkaar past, maar voor het eerst lijkt die wet niet meer te gelden. De Europese leiders willen niet zelf onderhandelen en laten dat over aan de instituten van EU, IMF en ECB. Die moeten voorstellen ontwikkelen waar de ministers van Financiën mee kunnen leven. Tsipras wil het liefst onderhandelen met de leiders zelf. En zo wijst iedereen met de vinger naar elkaar. De kans dat iemand te laat knippert is nu levensgroot geworden.

Ondertussen tikt de klok door, op 30 juni gaan de Grieken zonder nieuwe miljarden failliet. En de EU wil ook geen ‘Grexit’, men is toch bang voor de effecten op de markten en de rente voor andere zwakke eurolanden. Als het even kan moeten de Grieken binnen boord blijven, maar dat wordt steeds lastiger.

Dat Eurogroep en regeringsleiders naast elkaar vergaderen is al zeldzaam, dat dat waarschijnlijk drie keer achter elkaar in één week gaat gebeuren nog veel zeldzamer. Vermoedelijk zaterdag komt de Eurogroep nu weer bijeen in een laatste poging, mogelijk moeten de regeringsleiders zondag dan weer bijeen komen om de deal af te zegenen. Of om te praten over een dan onvermijdelijke ‘Grexit’.

Griekenland loste begin deze maand al geen schuld aan het IMF af en bundelde die tot het eind van de maand, iets wat Zambia als enig land ooit het laatst deed in de jaren tachtig. Toen werd gesproken over ‘Zambiaanse toestanden’, maar inmiddels lijkt dat te gaan gelden voor de hele operatie. Daarmee is wel een weinig verheffend beeld van Europa ontstaan. Griekenland, dat 1,5% van de hele euro-economie beslaat, zorgt voor een ongekend circus.

Lees verder op De Telegraaf >>>