Wordt online vakantiekiekje met Eiffeltoren strafbaar?

Wie tijdens zijn vakantie graag foto’s maakt van openbare monumenten als de Eiffeltoren, reuzenrad London Eye of de Sagrada Familia in Barcelona, kan die binnenkort misschien niet meer zomaar op internet zetten. Het Europees parlement stemt op 9 juli over een wet die het auteursrecht voor de hele Europese Unie moet regelen, en die nieuwe wet is een stuk strenger dan de Nederlandse.

De Nederlandse Auteurswet uit 1912 zegt dat er auteursrecht rust op kunstwerken in de openbare ruimte – denk aan het beeld van Zadkine in Rotterdam, of aan het Rijksmuseum in Amsterdam – maar bevat ook een artikel dat het fotograferen ervan toestaat. Als de nieuwe wet door het Europees parlement komt, dan vervalt onze eigen wet en gelden voortaan de Brusselse regels.

Die nieuwe wet bevat een bepaling die het wat moeilijker gaat maken om een foto van de Eiffeltoren of voor de Erasmusbrug zomaar te delen.

Ook in Duitsland, waar de regels vergelijkbaar zijn met die uit Nederland, maakt men zich zorgen, schrijft de Frankfurter Allgemeine vandaag in een artikel.

“Nog drie weken om het panoramarecht in Europa te redden”, kopte een artikel van Wikipedia’s online krant The Signpost vorige week al.

Bron: NOS