Wordt Helle Thorning-Schmidt de opvolger van Van Rompuy?

Aan het einde van dit kalenderjaar zwaait Van Rompuy af als voorzitter van de Europese Raad. Er gaan geruchten dat Helle Thorning-Schmidt zijn opvolger wordt.

Helle wie? Hoor ik u vragen. Inderdaad is deze Deense premier een relatieve onbekende. En van een onbeduidend land, dat bovendien de euro niet voert. En ze is vrouw. Naar Brusselse maatstaven dus een uitstekende kandidate. Maar er zijn, vanuit Brussels perspectief, nog veel meer goede redenen waarom deze Deense in aanmerking komt voor de post. Want wie is deze Helle eigenlijk?

De sociaaldemocrate (1966) is sinds september 2011 premier van Denemarken, de eerste vrouwelijke premier van dat land. Ondanks het feit dat haar socialistische partij een zetel verloor bij die verkiezingen, werd de partij wel de grootste in de coalitie, waardoor er een einde kwam aan de toenmalige rechtse regering in Denemarken, die met populistische gedoogsteun 10 jaar lang heeft geregeerd. Dat Deense model leidde onder meer tot een veel strenger immigratiebeleid. Maar Thorning-Schmidt wil de regels versoepelen. Zo wil ze bijvoorbeeld dat gezinshereniging makkelijker moet worden gemaakt. Die houding ten aanzien van immigranten past naadloos in het door Brussel gewenste beleid.

Lees verder op De Dagelijkse Standaard