EU bereikt compromis over begrotingsregels

De Europese Unie heeft een compromis bereikt over haar begrotingsregels. Zij worden niet versoepeld. Om economische groei te bevorderen, mag er echter ‘optimaal’ gebruik worden gemaakt van de flexibiliteit die de regels bieden. Dat besloten de Europese leiders vandaag in Brussel.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei na afloop van de top dat het bestaande stabiliteits- en groeipact (SGP) geldt, maar dat daarbinnen flexibiliteit bestaat om oplossingen te vinden.

De overeengekomen formulering over het pact is voor velerlei uitleg vatbaar, maar kan een land bijvoorbeeld langer de tijd bieden begrotingstekorten af te bouwen. Het gaat om een compromis tussen de landen die niet wensten te morrelen aan de strikte regels, en de landen die zeggen door de strenge toepassing van de normen in de problemen te zijn gekomen. Met name Italië en Frankrijk hamerden op een flexibelere omgang met de verplichtingen. Zo wilden zij dat overheidsinvesteringen voor groei niet worden meegeteld bij het vaststellen van het tekort.

Lees verder op De Volkskrant