Woede over coup Juncker rond handelsverdrag CETA

De SP is ‘woedend’ dat de Europese Commissie de nationale parlementen buitenspel wil zetten bij het Europese vrijhandelsverdrag met Canada, CETA. Minister Lilianne Ploumen (Handel) is ontstemd en uit onder meer Duitsland klinken ook kritische geluiden.

Volgens SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur is het verdrag ‘te ingrijpend’ om de inbreng van de Tweede Kamer te negeren. Het kabinet meent dat verscheidene onderdelen van CETA onder de bevoegdheden van de lidstaten vallen, zegt Ploumen. Zij gaat proberen haar Europese collega’s aan haar kant te krijgen.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker komt volgende week met een voorstel om ratificatie van het verdrag in handen te leggen van het Europees Parlement en een meerderheid van de handelsministers van de EU-landen.

Door de nationale parlementen te passeren, kan het geen onderwerp van een referendum worden. In Nederland is al een initiatief gaande voor een referendum over CETA en Amerikaanse evenknie TTIP (TEKEN HIER!), het voorgenomen handelsverdrag met de VS.

In meer landen leeft kritiek. In Duitsland is woensdag bijvoorbeeld door tegenstanders van het verdrag nog een aantal grote protestdemonstraties aangekondigd. Die moeten in september plaatsvinden en de organisatie zegt meer dan 100 duizend deelnemers te verwachten.

Lees verder op de Volkskrant

4 reacties
  1. Ik schreef in 2001, na de aanslagen met vliegtuigen in Amerika dat Europa tussen 2015-2020 een tweede wereldcontinent zou worden. Door vluchtelingenstromen, door het uitbesteden van werk aan goedkope werkkrachten in Azie. Maar ook door de invloed van het Amerikaanse buitenlands beleid dat Europa wil onderwerpen.

    Deze verdragen zijn hier een goed voorbeeld van. Ook het slaafs volgen van Amerika door bijvoorbeeld de Europese Commissie is tenenkrommend en zorgelijk. Zorgelijk omdat hierdoor de burgers van Europa steeds minder in te brengen hebben en gereduceerd worden tot belastingbetalende nummers.

    Deze zogenoemde Europese Commissie gelooft werkelijk dat zij alleswetend zijn en zien niet in dat zij het grootste probleem.

  2. Ik heb altijd geloofd dat het gezicht van de mens alles zeggend is. Make-up of niet, je kunt je ware persoon/gedachten/geschiedenis nooit verbergen. Iedereen zag hoe de nep-ondemocratische leiders van de EU instortten na de brexit-uitslag! Europa moet een volkerenunie zijn die gebaseerd is op universele normen en waarden en niet een bedrijvenunie waar VVDers kunnen solliciteren voor het hoogste salaris!

  3. Precies, daar valt onder dat onze ‘volksvertegenwoordigers’ die wij kiezen en zogenaamd naar ons luisteren ook stemmen met onze stem in hun achterhoofd, met aanvullende referenda. De juiste weg is zo simpel en eerlijk, waarom pakt de democratisch corrupte omweg ons dan zo hard? Het volk leeft toch.. Nog..

  4. Ik stel voor dat we ons eindelijk gaan houden aan art.81 van onze grondwet.

Comments are closed.