Weinig animo voor de EU-verkiezingen in Nederland

Vooral Nederlanders die tegen de Europese Unie zijn willen graag een zetel in het Europees Parlement. Om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen te redden waarschijnlijk.

Aan de komende Europese verkiezingen, die in Nederland op 22 mei plaats vinden, nemen 19 partijen deel met in totaal 345 kandidaten. Van de 750 afgevaardigden in het Europees Parlement worden er 26 in Nederland gekozen. Voor elke Nederlandse zetel staan dus 13,27 kandidaten in de rij. Naast de gebruikelijke partijen nemen ook partijen deel met prachtige namen zoals IQ de Rechten-Plichten-Partij, JEZUS LEEFT, Aandacht en Eenvoud en Ikkiesvooreerlijk.eu. Alleen al vanwege hun partijnaam zou je ze een zetel in het parlement gunnen. Veel kans maken ze echter niet. De 450 euro die ze aan de Kiesraad hebben betaald voor de registratie van hun naam en de 11.250 euro waarborgsom voor hun kandidaatstelling zijn ze dan ook ongetwijfeld kwijt. Deze bedragen hebben ze overigens op de rekening van de Kiesraad bij de Royal Bank of Scotland moeten storten. De Royal Bank of Scotland die in handen is van de Britse overheid, die op haar beurt ook weer zo haar eigen bezwaren tegen de Europese Unie heeft.

Erg veel belangstelling voor de verkiezingen bestaat er bij de Nederlandse kiezers niet. De verwachting is dat het opkomstpercentage (in Nederland is geen opkomstplicht) dichter bij de 30% dan bij de 40% zal liggen. Bij de vorige verkiezingen, vijf jaar geleden, was het 36,9%. Dit is natuurlijk wat anders dan in 2005 toen 62% van de mensen bij een opkomst van 63% tegen de Europese grondwet stemde.

Lees verder op Doorbraak