We gaan die EU-naheffing gewoon betalen, let maar op

Premier Mark Rutte hangt de woedende belastingbetaler uit die een brief op poten schrijft aan de inspecteur met zijn graaaihanden. Dijsselbloem stelt zich op als zijn echo. Dat is hun reactie op de naheffing van meer dan een half miljard die de Europese Unie ons land heeft opgelegd omdat nieuwe rekenmethodes lieten zien dat we rijker zijn dan iedereen altijd dacht.

Engeland moet zelfs twee miljard betalen en premier Cameron achtte het op zijn tamelijk eurofobe eiland verstandiger om te keer te gaan als een mager varken en betaling botweg te weigeren. Zo ver durfde het dynamische tweetal uit Nederland niet te gaan. Zij willen samen met de ministers van financiën uit andere EU-staten en de Europese Commissie de zaak tot de bodem uitzoeken. Tot de bodem uitzoeken, de onderste steen boven, dat is Haagse beleidstaal voor als bewindslieden of Kamerleden willen laten merken dat ze voor geen kleintje vervaard zijn.

De komende weken zal ‘Brussel’ het ongetwijfeld vreselijk moeten ontgelden. Kamerleden en ministers zullen de Europese Commissie en haar ambtenaren stevig de oren wassen, terwijl honderden halve zolen, die denken dat ze iets briljants verzonnen hebben, het internet vergasten op tweets over de EUSSR.

Vandaar even een belangrijk feit. Dit soort zaken worden nóóit, echt helemaal nóóit door ‘Brussel’ zélf verzonnen. Daar gaan de regeringen van de lidstaten allemaal stuk voor stuk, een voor een, zonder uitzondering eerst mee akkoord. Dit is gegarandeerd langs geweest op het overleg van de ministers van financiën. Dit is uit en te na besproken. Niemand zag er kwaad in. Het is allemaal goedgekeurd en afgekaart.

Het aardige van de nieuwe rekenmethode is dat inkomsten uit de zwarte economie ook worden meegewogen.

Lees deze column van Han van der Horst verder op Joop