Wat is er fout aan het nieuwe Europese miljardenfonds?

Juncker wil met het nieuwe investeringsfonds EFSI een lokkertje van 21 miljard euro uitgooien om een walvis van 315 miljard euro aan investeringen te vangen. Dat gastauteur Pieter Cleppe Juncker een slechte visser vindt, valt op te maken uit zijn prangende vragen plus bijbehorende antwoorden hierover. Hoe het wél moet, vertelt hij er graag bij.

Het nieuwe zogenaamde miljardenfonds van Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker zou moeten dienen om investeringen te doen en zo de Europese economie weer aan te zwengelen. Het kreeg de naam European Fund for Strategic Investments, met bijhorend acroniem EFSI en zou uiteindelijk tot 315 miljard euro moeten helpen injecteren in de Europese economie. EFSI doet doet heel wat vragen rijzen.

Is de financiële injectie wel 315 miljard euro? Moet het niet min 315 miljard euro zijn?
Het Juncker-plan voorziet dat 21 miljard euro wordt gebruikt als lokmiddel om investeerders te verleiden om 315 miljard euro uit te geven aan allerhande projecten. Als het misgaat, zullen die 21 miljard aan publieke middelen dienen om de eerste verliezen op te vangen, aldus de Europese Commissie. Belangrijke mogelijke investeerders gaven echter reeds te kennen dat het onrealistisch was om zo’n hoog bedrag aan investeringen te verwachten. De Italiaanse grootindustrieel Rodolfo De Benedetti noemde de 21 miljard zelfs openlijk ‘peanuts’. Het doet denken aan de pogingen in 2011 om één van de Europese noodfondsen, het EFSF, via eenzelfde manier te “leveragen”. Dat mislukte eveneens, voornamelijk omdat ook daar de “subsidie” om te investeren te beperkt was.

In de economie geldt bovendien: ‘There ain’t no such thing as a free lunch’.

Lees verder op Follow The Money