Waarom Juncker ongeschikt is als EU-commissievoorzitter

Jean-Claude Juncker stevent af op het voorzitterschap van de Europese Commissie. Een gotspe. Juncker is een anti-democraat die belastingontduiking door o.a. vermogende Grieken faciliteerde.

Welk percentage van de Nederlandse kiezers kent u, denkt u?’ zo vroeg het NRC Handelsblad in april aan Jean Claude Juncker.

‘Zeven procent!’ antwoordde Juncker.

‘Het is lager, vijf procent.’

‘Dat is in de buurt,’ constateerde Juncker droogjes.

Statistisch is de kans misschien gering dat u Juncker kent, maar alles lijkt erop dat deze onbekende Luxemburger één van de hoogste functies in Brussel gaat bemachtigen: voorzitter van de Europese Commissie .

In een artikel van Der Spiegel uit 1999 beschreef Juncker eens zijn visie op hoe de Europese worst gemaakt wordt. ‘We beslissen iets,’ legde Juncker uit. ‘Dan maken we het bekend, we wachten een tijdje om te zien wat er gebeurt. Wanneer er geen geschreeuw komt en geen opstand, omdat de meeste mensen toch geen idee hebben van wat er is besloten, dan gaan we door – stap voor stap tot er geen weg meer terug is.’

Zo bouwt Juncker blijkbaar voort aan, in de woorden van het verkiezingsmanifest van zijn partij , een ‘opener en democratischer Europa’.

Lees dit artikel van Jesse Frederik verder op Follow The Money