Vrijhandel voor de VVD is handel vrij van democratische controle

Het is zorgwekkend dat Van Baalen en de VVD geen oog hebben voor de bezwaren die kleven aan een vrijhandelsverdrag met de VS, schrijft Bastiaan Rijpkema, rechtsfilosoof en als promovendus verbonden aan de Universiteit Leiden. ‘Wij stellen hogere eisen aan voedselveiligheid dan de VS. Gaan we die regels ook harmoniseren?’

De koopman op één en de dominee op twee’, stelt VVD’er Hans van Baalen in zijn lofrede op een wereld geregeerd door vrijhandelsverdragen. Van Baalen strooit rijkelijk met economische voorspellingen en schattingen. ‘400.000 banen in Europa’ door een vrijhandelsverdrag met Japan. Vrijhandel met Canada? Eindelijk, dan kunnen onze kaasboeren hun Canadese collega’s eens goed aanpakken. Want bijna alle kaas wordt daar lokaal geproduceerd – onacceptabel natuurlijk.

Veel belangrijker is TTIP, het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten. ‘4,1 miljard euro per jaar voor Nederland’, beweert Van Baalen. De Nederlandse Europarlementariërs en de Nederlandse regering moeten zich daarom ‘vierkant achter de TTIP-onderhandelingen scharen’ en ‘taboeloos durven onderhandelen’.

Het is de VVD op z’n smalst. Een partij waarin enkel nog verstokte libertariërs zich herkennen. Terwijl er een ware storm van kritiek is opgestoken tegen het allesomvattende vrijhandelsverdrag met de VS, presteert Van Baalen het om alle bezwaren opzichtig links te laten liggen. Misschien is dat wat de ‘koopman op één’ betekent, maar Van Baalen had zich toch even kunnen verdiepen in de nadelen van TTIP.

Lees verder op de Volkskrant