Uitslag Grieks referendum: 61 procent zegt NEE

Het merendeel van de Grieken heeft zich gisteren in een referendum tegen de voorstellen van de Europese geldschieters uitgesproken. Dat blijkt uit de einduitslag die vannacht rond 2.00 uur door het Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend werd gemaakt. Het nee-kamp won met 61 procent van de stemmen. De opkomst was met 62 procent erg hoog.

De Grieken hebben de Europese Unie voor een lastig dilemma geplaatst. Ondanks waarschuwingen uit Brussel dat Griekenland uit de eurozone dreigt te vallen, kwam een verrassend ruime meerderheid van de Grieken in opstand tegen de hervormingseisen van de EU en het IMF. In een referendum over de voorstellen, stemde 61 procent ‘nee’, terwijl 39 procent ‘ja’ stemde. De EU-leiders staan nu voor de keuze water bij de wijn te doen of het te laten aankomen op een Grexit, een vertrek van Griekenland uit de eurozone.

De uitslag is een zege voor premier Alexis Tsipras, die de Grieken had opgeroepen zich tegen de ‘vernederende’ afslanktherapie van Brussel te keren. Aanvankelijk werd verwacht dat het kantje boord zou worden voor Tsipras en zijn linkse Syriza-partij. Veel Grieken leken op het laatste moment bedenkingen te krijgen over zijn onderhandelingstactiek uit vrees dat Griekenland de eurozone zou moeten verlaten. Maar uiteindelijk had de afkeer van het EU-beleid, dat zware offers van de Grieken heeft gevraagd, toch de overhand.

‘De Grieken hebben laten zien dat zij zich niet laten chanteren’, reageerde Panos Kammenos, de Griekse minister van Defensie en leider van de nationalistische Onafhankelijke Grieken, op de uitslag. Hij vertolkte daarmee hetzelfde sentiment als minister van Financiën Yannis Varoufakis, die de EU-leiders vlak voor het referendum van ‘terrorisme’ beschuldigde. Volgens hem hadden ze de geldkraan voor de Griekse banken opzettelijk dichtgedraaid om de Griekse kiezers het mes op de keel te zetten. Varoufakis noemde het referendum een ‘heilig moment’ dat moet aantonen dat de ‘gemeenschappelijke munt en democratie naast elkaar kunnen bestaan’. Volgens de Syriza-leiders is de EU verworden tot een kille cijfermachine die geen rekening houdt met de noden van de Griekse bevolking.

Lees verder op de Volkskrant >>>