Toespraak Alexis Tsipras: “Laat het Griekse volk beslissen”

Zaterdagnacht om 1 uur heeft de Grieks eerste minister Alexis Tsipras in een rechtstreekse toespraak op tv de beslissing van de regering aangekondigd om op zondag 5 juli een referendum te houden over het besparingsakkoord dat de Eurogroep aan Griekenland wil opleggen voor de komende maanden.

Mijn Griekse landgenoten,

Zes maanden reeds voert de Griekse regering strijd tegen een economische wurging zonder voorgaande, om alsnog het mandaat uit te voeren dat u ons gaf op 25 januari 2015.

Het mandaat dat wij met onze partners onderhandelen bestond er in een einde te brengen aan de besparingen en voorspoed en sociale rechtvaardigheid terug naar ons land te brengen. Dit was een mandaat voor een duurzaam akkoord dat zowel de democratie als de gemeenschappelijke Europese regels zou respecteren en ons uiteindelijk uit de crisis zou halen.

Tijdens deze periode van onderhandelingen heeft men ons gevraagd akkoorden uit te voeren die nog waren overeengekomen met de vorige regeringen, zoals voorzien in de Memoranda, die nochtans categoriek waren afgewezen door het Griekse volk bij de recente verkiezingen. We hebben echter geen ogenblik overwogen om ons over te geven, om uw vertrouwen te beschamen.

Na vijf maanden harde onderhandelingen hebben onze onderhandelingspartners jammer genoeg eergisteren (25 juni) in de Eurogroep een ultimatum gesteld aan de Griekse democratie en het Griekse volk. Dit ultimatum gaat in tegen de stichtende principes en de waarden van Europa, tegen de waarden van ons gemeenschappelijk Europees project.

Zij hebben de Griekse regering gevraagd een voorstel te aanvaarden dat een nieuwe onhoudbare last oplegt aan het Griekse volk en dat het herstel van de Griekse economie en de Griekse maatschappij ondermijnt. Dit voorstel verlengt niet alleen de onzekerheid maar benadrukt bovendien de sociale ongelijkheden nog meer dan voorheen.

Lees de toespraak verder op De Wereld Morgen >>>

3 reacties
 1. Ik hoop van harte dat het Griekse bevolking de economische door de EU, het IMF en de banken verwerpt en weer de eigen soevereiniteit opeist en zich bevrijd van de wurggreep waarin de bevolking al zo lang zit.
  Het zal eerst moeilijk zijn, maar, maar mijn god, wat een bevrijding van die internationale dictatuur, veroorzaakt door banken die hun verlies niet wilde nemen. De ECB moet geen geld meer geven aan banken, maar aan de Europese bevolking. Die gaan het geld uitgeven en dan komt het in de echte economie en niet meer in de zakken van de bankiers.
  Als Europa het recht om geld te scheppen wegneemt van de bankiers en alleen bij de soevereine staten legt, ieder met een eigen munt, dan zal de crisis zo voorbij zijn.
  Hoe langer men wacht, hoe duurder het wordt.
  Wij hebben de Brusselse maffia niet nodig en zonder die maffiose praktijken van Brussel zal het Europa een stuk beter gaan.

 2. Als premier Tsipras werkelijk is, zoals het nu lijkt is dit de eerste politicus waar ik uit het diepste van mijn hart respect voor heb! NWO puppet dijsselverbloemen noemde het Referendum een trieste zaak! Triest is als het Volk zich met 65% procent uitspreekt met een overduidelijk NEE tegen een Europese grondwet en het dan alsnog in een ander jasje stilzwijgend door de Eerste en Tweede Kamer wordt doorgedrukt! Onze politici, en MSM, zijn stuk voor stuk allemaal schuldig aan landverraad! De EU handelt vanaf den beginne zonder mandaat, en is dus niet rechtsgeldig. Helaas is deze wereld die gedomineerd wordt door een relatieve kleine groep maar schatrijke mensen, door en door corrupt. Niemand, anders dan de Vader en de Zoon zullen hier een einde aan kunnen maken, Amen! Mijnheer Tsipras, ik hoop met heel mijn hart dat u ECHT bent!

 3. Voor de invoering van de euro wist ik niet eens of ze wel een premier hadden in Griekenland. Vandaag de dag is ie niet van de buis te slaan. Dat heet dan ‘vooruitgang’ in EU-taal?

Comments are closed.