Tijdelijke EU-commissarissen krijgen half miljoen

Vier Europese politici die tijdelijk in de Europese Commissie hebben gezeten, worden vorstelijk beloond. Jyrki Katainen uit Finland, de Luxemburgse Martine Reicherts, Jacek Dominik uit Polen en de Italiaanse Ferdinando Nelli Feroci beuren alles bij elkaar een half miljoen euro voor vier maanden werk.

Vier EU-commissarissen, die na de verkiezingen van mei ll. tijdelijk ‘oude’ commissarissen vervingen die als parlementariër waren verkozen in het Europees Parlement, krijgen voor vier maanden werk elk ruim een half miljoen euro uitbetaald.

Het gaat om de Luxemburgse Martine Reicherts, de Pool Jacek Dominik, de Italiaan Ferdinando Nelli Feroci en de Fin Jyrki Katainen.

De berekening werd gemaakt door het Duitse blad Der Spiegel op basis van gegevens die gewoon openbaar zijn. Deze vier interim-commissarissen worden op 1 november opnieuw vervangen door de commissarissen die zullen zetelen in de commissie Juncker.

Zo genieten dit kwartet een maandsalaris van 20.832 tot 23.147 euro, twee maanden salaris als verhuisvergoeding, 15% van het salaris als verblijfsvergoeding en 607 tot 1.418 euro als maandelijkse representatievergoeding. Verder moeten daarbij de opgebouwde pensioenrechten worden bijgeteld.

Tenslotte heeft een commissaris die vier maanden zetelt drie jaar lang recht op 40% van zijn basissalaris; in dit geval zo’n 300.000 euro, een voordeel dat voor alle commissarissen geldt, ongeacht de tijd die ze in de Commissie zetelen.

Volgens Pieter Cleppe van de Brusselse denktank Open Europe is het vergoedingssysteem van de EU volledig voorbijgestreefd en zouden interim-commissarissen er geen deel van mogen uitmaken.

De salarissen van EU-officals zijn gewoon te hoog, aldus Cleppe:

“Ik heb niets tegen officals die veel verdienen. Maar wanneer vele duizenden onder hen meer verdienen dan de staatshoofden in de lidstaten is er iets grondig mis. Het geeft enkel aan dat deze EU-officials niet begrijpen dat dit gedrag het imago van de EU schaadt.”

Lees verder op Express