Systeem EU loopt vast

Zestien jaar geleden verzette hij zich tégen de euro, nu voert hij campagne vóór de EU. Lord Rodney Leach, conservatief lid van het Britse Hogerhuis en voorzitter van de eurokritische denktank Open Europe, meent wel dat Brussel een flinke stap terug moet zetten. Alleen dan zullen de Britten lid van de Unie willen blijven.

Lord Leach was afgelopen weekend in Amsterdam, voor interviews met De Telegraaf en later op zondag met tv-programma Buitenhof. Op zaterdagavond dineerde hij met mede-eurocritici Frits Bolkestein en Ewald Engelen.

In 1998 richtte Leach Business for Sterling op. Bijna duizend topmensen uit het zakenleven sloten zich aan. Zij vreesden dat de euro slecht zou zijn voor de Britse economie en wilden daarom het pond houden.

Nu staan de Britten voor de vraag of ze wel in de EU willen blijven. Leach is voor de EU, maar wil wel dat de eurozone een toontje lager zingt. De EU is primair de interne markt, meent hij.

Is de eurocrisis het bewijs van uw gelijk?
„De eurocrisis had meer dan één oorzaak, maar zeker is dat de euro zelf een van de belangrijkste oorzaken was. Als de eurozone uit landen had bestaan die natuurlijk bij elkaar passen, zou het kunnen werken. Maar als je landen met structurele zwakheden toelaat, kan een externe schok leiden tot een heel diepe crisis. En dat is gebeurd.”

Was u dan niet verrast dat de euro toch heeft overleefd?
(glimlachend) „Is dat zo?”

De euro is er nog.
„De munt heeft de crisis technisch gesproken overleefd. Maar Zuid-Europa zit in een situatie van economische stagnatie. Dit is een menselijk drama, in sommige landen is de jeugdwerkloosheid hoger dan 50%.”

Komt dat door de euro?
„Ja. In een crisis kunnen landen hun munt devalueren, maar dat kan in de euro niet. Of ze kunnen failliet gaan, maar dat willen de eurolanden niet”

Kritiek is er volop, maar ook eurocritici als Bolkestein en Engelen weten niet precies hoe het verder moet met de munt.
„Een terecht punt. Idealiter blijft de euro bestaan als munt van landen als Duitsland, Nederland, Finland. Maar hoe we in dat scenario komen, kan ik niet beantwoorden. Het is te vroeg om te gedetailleerd naar alle varianten te kijken. Het gaat er eerst om dat erkend wordt dat er radicale hervormingen in de EU nodig zijn. Eerst moet ook de vraag maar eens beantwoord worden: is Europa de eurozone of is het de interne markt?”

Lees verder op de Telegraaf