Premier Oekraïne overleeft motie van wantrouwen c.q. de strijd tussen de oligarchen

Vrijwel iedereen wil van hem af, maar toch overleefde de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek dinsdagavond een motie van wantrouwen in het parlement. Slechts 194 van de 450 parlementariërs steunden de motie. Maar na de stemming is de Oekraïense regering nog wankeler dan ze al was.

Jatsenjoek moest zich dinsdag in het Oekraïense parlement verantwoorden voor zijn beleid. De verwachting was dat hij dat debat niet zou overleven.

President Petro Porosjenko, wiens partij deel uitmaakt van de regeringscoalitie, had Jatsenjoek dinsdag ook al gevraagd op te stappen. Maar Jatsenjoek overleefde de motie van wantrouwen. In de Rada stemde 194 parlementariërs voor de motie, terwijl 226 stemmen nodig waren.

Woensdag klaagde directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) steen en been over Oekraïne. Lagarde zei dat de hulp van het IMF aan het land in gevaar komt als er niets gedaan wordt. Ze is bezorgd over belangenverstrengeling bij de beleidsmakers. Oekraïne loopt volgens haar het risico terug te vallen naar ‘het patroon van falend economisch beleid’ dat het land heeft geplaagd.

Jatsenjoek kwam twee jaar geleden aan de macht nadat de pro-Russische president Janoekovitsj door een volksopstand ten val was gebracht. De afgelopen tijd daalde de populariteit van de premier echter tot het nulpunt. Veel Oekraïners zijn teleurgesteld dat de regering vrijwel niets heeft gedaan om de corruptie te bestrijden.

Bron: Volkskrant