Portugal is gered!

Het zou weer beter gaan met Portugal als je de media moet geloven. Er schijnt licht aan het eind van de eurotunnel.

Als het niet zo in-en-in triest was zou je kunnen glimlachen over zoveel baarlijke nonsens. Niettemin is de Portugese rente inderdaad fors gedaald en heeft het land schijnbaar voldoende aan de 78 miljard euro noodsteun, die het van de EU heeft ontvangen. Maar waardoor is die rente gedaald? Is de Portugese economie structureel verbeterd? Is het bescheiden overschot op de lopende rekening een gevolg van een aantrekkende economie of omdat de importen totaal zijn ingestort, doordat de mensen geen geld meer hebben om een Audi of BMW te kopen? Wat denkt u?

Ik begin me te storen aan die doorzichtige euro-propaganda zo vlak voor de verkiezingen. Het gaat namelijk helemaal niet goed in Portugal. De lonen en pensioenen zijn met dertig procent gedaald, de zorg is tot op het bot uitgekleed, evenals het onderwijs. Er is geen werk en de goed opgeleide Portugezen verlaten het zinkende schip. Portugal gered? My ass.

Maar volgens de Portugese minister-president, de sociaal-democraat Pedro Passos Coelho (zie foto) is Portugal ‘gered’. Hij wijst zelfs het Europese vangnet van het ESM af, in navolging van Ierland, ondanks een dringend beroep van de troika (EC, ECB en IMF) om dat wel te accepteren. Klaarblijkelijk denkt Coelho dat de financiële markten vertrouwen hebben in het door-en-door failliete land. Maar iedere insider weet wel wat de echte reden is: de ECB staat garant, desnoods ‘whatever it takes’. Het is werkelijk verbluffend dat de hele media goegemeente weer in de kletspraatjes van de EU elite trapt.

Lees dit artikel van Jean Wanningen verder op De Dagelijkse Standaard