Poroshenko in NRC – Hoe praten over Europese democratie je nog geen Europese democraat maakt

Wat U niet las in NRC, maar wel verdomd belangrijk is om te weten, door Dieuwertje Kuijpers.

Wat leuk! Een interview in NRC Handelsblad met Oekrainse Bassie president Poroshenko. Superkritisch interview. Want hier lezen we dat GeenPeil koren op de molen van Putin is, en dat men vooral moet kiezen met dode Oekraïners in het achterhoofd die hun leven hebben gegeven voor Europese waarden. Hartstikke fijn natuurlijk, dat wij met Oekraïne zo’n onvoorwaardelijke bondgenoot hebben voor “onze Europese waarden”. Is dit werkelijk hoe het zit, of is dit interview het gevolg van een journalist met te weinig kennis van zaken en tegelijkertijd iets teveel persoonlijke aversie tegen GeenPeil?

Allereerst is het goed te beseffen dat voor deze regio de NAVO niet los kan worden gezien van de EU. Dat de NAVO is opgericht als verzekering tegen Rusland hoeft geen verder betoog. Dat het missile defence (“ja we zetten een raketsysteem in uw voormalige achtertuin maar het is niet tegen u gericht hoor!”) – project door Rusland werd opgevat als een potentieel offensief NAVO-project eveneens. De EU behoeft waarschijnlijk wat meer uitleg.

Zoals VU-collega Diesen betoogde in zijn (overigens zeer lezenswaardige) dissertatie vorig jaar: door het opstellen van acquis waaraan nieuwe lidstaten moeten voldoen, bepaalt de EU voor zichzelf de standaard en dus ook wie er mee mag spelen. Hieruit is al vroeg duidelijk geworden (en dit geldt ook voor de NAVO) dat Russisch lidmaatschap en dus volledige samenwerking met Rusland nooit de intentie is geweest en ook nooit zal worden. De voormalige satellietstaten van Rusland daarentegen zijn relatief snel zowel EU als NAVO lid geworden.

Lees verder op The Post Online