Pensioenbeleid toch naar EU

Op dinsdag 10 juni maakten de pensioenwoordvoerders met staatssecretaris Klijnsma afspraken over de voortgang van de onderhandelingen over een Europees voorstel voor bedrijfspensioenfondsen. De Kamer heeft een parlementair voorbehoud geplaatst voor de behandeling van dit EU-voorstel. Dit voorbehoud betekent dat het kabinet bij besprekingen in Brussel geen onomkeerbare stappen mag zetten, tot er afspraken zijn gemaakt op dit dossier tussen Kamer en kabinet. Zo blijft de Kamer betrokken bij de besluitvorming in Europa.

Met het EU-voorstel zou het voor pensioenfondsen makkelijker moeten worden om in verschillende Europese landen actief te zijn. Ook zijn de regels bedoeld om het goede bestuur en risicomanagement van de pensioenfondsen te bevorderen. Verder wil de EU de informatievoorziening voor deelnemers aan pensioenfondsen verbeteren, bijvoorbeeld door middel van het universeel pensioenoverzicht. Ten slotte zijn de regels bedoeld ter verbetering van het toezicht op pensioenfondsen. Toezichthouders moeten goede instrumenten hebben om in te grijpen als dat nodig is.

Het kabinet heeft eerder verklaard dat het in grote lijnen eens met het EU-voorstel. Wel vindt het kabinet de bepalingen over het universeel pensioenoverzicht wel erg gedetailleerd. Dit zou ertoe kunnen leiden dat pensioendeelnemers te veel en ongerichte informatie krijgen. De Tweede Kamer is minder te spreken over het voorstel. Ze vindt dat het voorstel te veel ingrijpt op het Nederlandse pensioenstelsel. De Kamer heeft daarom aan de rem getrokken. Als enig parlement in de Europese Unie heeft zij een negatief subsidiariteitsoordeel over het voorstel uitgesproken.

Echter, het AD meldt vandaag dat zonder overleg met de Kamer Nederland alsnog afstevent af op een Europees pensioenbeleid. Dat blijkt uit een document waarmee Nederland zo nodig morgen wil instemmen. CDA-woordvoerder Pieter Omtzigt is ‘nijdig’ dat de Kamer is gepasseerd en eist opheldering. De Kamer dreigde eerder met een gele kaart om ‘het beste pensioenstelsel ter wereld’ in Nederlandse handen te houden. Brussel spreekt nu van ‘de eerste wetgevende stap op weg naar een Europese bedrijfspensioenvoorziening’.

Hieronder in een tweet van Pieter Omtzigt vindt u de link naar de betreffende Kamervragen die dinsdagochtend beantwoord moesten worden.

Bron: AD van dinsdag 9 december 2014

Update:

Meer informatie in het dossier van de Tweede Kamer

6 reacties
 1. Er is nog maar één redding voor Nederland: alles plat en eerst opnieuw stemmen. Straks is er niets meer, dan moeten wij vlaggen naar een ander land. Waar is ‘lang leve de Democratie gebleven’.

 2. Democratie?
  De regering doet wat ze wil..
  De Tweede Kamerleden doen niets..
  Plat mailen dan maar?
  Of heeft iemand een beter idee?

 3. Nog onbegrijpelijker is het dat een Staatssecretaris daar in haar uppie over denkt te kunnen beslissen.
  Waar haalt ze de gore moed vandaan.
  Oh wacht, PvdA, ja die komen overal mee weg natuurlijk.

 4. Onbegrijpelijk dat zo iets even terloops wordt geventileerd.
  “ONS” pensioenstelsel wordt verkwanselt door een steltje slappe politici in Den Haag. Wat de burgers ervan vinden telt blijkbaar niet. Ik denk dat 90% van de burgers wil dat ervan ons pensioenstelsel wordt afgebleven. Wij hebben blijkbaar niets te vertellen en dan maar niet begrijpen dat wij geen vertrouwen (meer) in de politiek hebben. Waar blijven de vakbonden, werkgevers organisaties, pensioenfondsen en andere instanties om massaal tegen dit besluit te stemmen. Laten we zien dat we dit niet pikken. We zijn al tijden als makke schapen behandeld. STOPPEN DEN HAAG ga doen waarvoor je gevraagd bent en blijf met je handen van onze pensioen af …………………………………

Comments are closed.