Chinese miljardair loopt binnen met uitverkoop van Portugal

Kent u die Portugese plofbankier nog? Ricardo Espírito Santo laat de naar zijn familie vernoemde BES-bank klappen. Vlak daarvoor trekt hij er nog een appeltje voor de dorst van €1 miljard uit, dat nu veilig op een rekening op de Cayman Islands staat. BES stort vervolgens in en wordt uiteindeliijk door de Portugese (en dus de Europese) belastingbetaler gered. Naar nu blijkt krijgt de op vier na rijkste familie van Hong Kong de gezonde onderdelen voor niet meer dan een fooi.

Het complete relaas van de het geslacht Espírito Santo leest u hier. Ruim een eeuw geleden begon het met casino’s vanuit welke later financiële diensten werden aangeboden. Tot eerder dit jaar was Banco Espírito Santo (BES) de grootste van Portugal, met een balanstotaal van ruim €80 miljard. In Europees verband is dat een bescheiden bedrag.

Begin juni 2014 gaat het mis. De autoriteiten vermoeden dat de balans is opgeklopt, er ontstaat een acuut liquiditeitsprobleem en er volgt zelfs een politie-inval bij het hoofdkwartier in het fiscaal vriendelijke Luxemburg. BES krijgt €4,9 van de overheid, maar dat geld komt uit een groter potje dat Portugel van de EU kreeg om de banken op te schonen.

Toch vreemd, want MinFin Jeroen Dijsselbloem beloofde ons tijdens de Cypriotische crisis nog zo dat voortaan aandeel- en obligatiehouders van banken aangeslagen zouden worden bij een bancair faillissement, niet de belastingbetaler. Het principe mocht geen ’template’ genoemd worden maar het idee was duidelijk. Dat blijkt toch tegen te vallen. Bij de bezitters en schuldeisers van BES is voldoende te halen, zo blijkt uit de jaarrekening van 2013. Toch worden ze gespaard.

Lees dit artikel van Arno Wellens verder op 925