Nieuwe Brusselse naheffing van 200 miljoen

Het kabinet houdt rekening met een nieuwe nabetaling aan de Europese Unie. Omdat uit nieuwe berekeningen blijkt dat onze economie in 2011 en 2012 groter was dan gedacht, krijgt Nederland mogelijk een naheffing van 200 miljoen euro. Dat blijkt uit een brief van de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Henk Kamp (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

Hoe hoog de naheffing wordt, is ook afhankelijk van de ontwikkelingen in andere EU-lidstaten. Het precieze bedrag wordt in het najaar bekend. In juni moeten herberekeningen van de omvang van onze economie in de jaren 2013 en 2014 bekend worden. Ook die zouden kunnen leiden tot een naheffing.

Dijsselbloem zei vandaag in een reactie op de bijstellingen door het CBS: ‘Enerzijds is een hoger bruto nationaal inkomen op zich goed nieuws voor Nederland, dat wil zeggen dat het inkomen dat we met elkaar verdienen hoger is dan eerder gedacht.’ Hij voegt daar aan toe dat we op basis van die CBS-berekeningen ‘dit jaar rekening dienen te houden met een hogere EU-afdracht’.

Lees verder op de Volkskrant