Nederland wordt 720 miljard armer door de euro

Nederland wacht een financiële ramp. Als de regering niet dwars ligt, zal Nederland een bedrag van minimaal 140 tot 720 miljard euro armer worden. Geld dat ook gebruikt wordt om belastingfraudeurs en witwassers door de crisis te helpen. De berg oninbare schuld wordt geschat op meer dan 6.000 miljard euro, waarvan 12% ten laste van Nederland komt.

Journalisten Arno Wellens en Jort Kelder presenteren pijnlijke feiten in Het Euro Evangelie, een activistisch pamflet dat beoogt – zeker in de week van de Europese Verkiezingen – een eerlijke en open discussie over het nut van de euro te voeren. Ook de veronderstelde oplossing voor alle malheur, de Bankenunie, wordt betwist. Wellens: “Daar zit hooguit een paar procent van de af te boeken schulden in.”

Wellens, financieel onderzoeksjournalist bij 925.nl en eerder onder meer ontdekker van de DSB- en Vestia-affaire, is in de boekhouding gedoken van de ECB, het ESM en individuele banken en lidstaten. Hij stuitte daarbij op onwil en onwetendheid bij politici, ambtenaren en bankiers over wat belastingbetalers boven het hoofd hangt. ‘Burgers dienen dat soort vragen niet te stellen’, aldus een ESM-woordvoerder.

Ook wordt in het pamflet onderzocht wie het meest profiteerden van de Europese steunaankopen. Zo stuitte Wellens op Spiros Latsis, de rijkste man van Griekenland die € 5,3 miljard Europees geld ontving en wegsluisde om zijn familiebank te redden. Ook Luigi Berlusconi, ‘zoon van’, blijkt fors voordeel te hebben van steungeld van de ECB, evenals een kleurrijke selectie oligarchen en/of witwassers in de Baltische republieken.

Lees verder op 925