Koers Zwitserse frank stijgt plots enorm

De koers van de Zwitserse frank is vandaag onverwacht geëxplodeerd. De koers steeg met 38 procent van 1,20 Zwitserse frank voor één euro tot 0,90 frank voor één euro.

Reden voor de plotselinge stijging is dat de centrale bank van Zwitserland – Schweizerische Nationalbank (SNB) – besloot de eigen munt niet langer te steunen. Sinds het begin van de eurocrisis zorgde de bank ervoor dat de koers niet onder de 1,20 frank voor een euro zakte, door telkens eigen franks te verkopen in ruil voor euro’s.

Zo werd ervoor gezorgd dat de eigen bedrijven concurrerend bleven op de Europese markt en dat toeristen niet met grote prijsstijgingen zouden worden geconfronteerd. De Zwitsers vonden dat de frank kunstmatig was overgewaardeerd doordat veel beleggers door de eurocrisis hun geld wegzetten in Zwitserland. Zelfs een negatieve rente voor buitenlandse depositohouders kon deze kapitaalvlucht niet stoppen.

Dat beleid is nu verlaten. De SNB wil niet dat de frank zich in de negatieve spiraal van de euro laat meeslepen. De Zwitserse economie draait veel beter dan die van de eurozone.

Lees deze column van Peter de Waar verder op de Volkskrant