Hilarisch! Kamer tegen opkopen staatsleningen door ECB

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil niet dat de ECB staatsleningen gaat opkopen van eurolanden. Dat is bijzonder geestig, want dat doet helemaal niet ter zake. Allemaal mosterd na de maaltijd en slechts voor de bühne, want de politiek (niet u, u heeft in meerderheid tegen gestemd) heeft in deze onze soevereiniteit reeds lang overgedragen. U kunt slechts zwijgzaam toezien hoe de ECB probeert om op uw kosten de financiële markten, Vak Zuid en de euro overeind te houden.

Het leidt mogelijk tot een spreiding van risico’s en een herverdeling onder de negentien eurolanden die ongewenst is. “Geen verstandige zaak”, zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dinsdag.

Ook CDA, PVV, ChristenUnie en de SP zijn tegen een opkoopprogramma door de ECB. Overigens is nog niet duidelijk waartoe de bank donderdag precies gaat besluiten.

Als de risico’s niet bij de eurolanden zelf, maar bij de ECB in Frankfurt worden gelegd, dan is de VVD daar op tegen. Dat kan ertoe leiden dat eurolanden opdraaien voor verliezen elders. Als het risico alleen komt te liggen bij de landen waarvan de leningen worden opgekocht, speelt dat probleem niet en kan de VVD ermee leven.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wilde dinsdag niks zeggen over het mogelijke besluit donderdag. Hij wees op de onafhankelijkheid van de ECB. Ministers moeten zich niet met het beleid bemoeien.

De VVD begrijpt die opstelling, maar vindt dat het parlement er prima een uitspraak over kan doen. In de hoop dat dat signaal wordt gehoord door de president van De Nederlandsche Bank of andere centrale bankiers.

Dijsselbloem noemde het bij RTL Z bijzonder dat de Franse president François Hollande maandag al meldde wat de ECB gaat doen. “Dat kan natuurlijk helemaal niet. Het kan niet dat hij het weet, de ECB vergadert pas donderdag.”

Bron: Nu.nl